Enligt borgmästare Anatoly Pakhomov finns inga homosexuella i Sotji. Foto: Igor Yakunin/TT.

"Vi har inte homosexuella i Sotji"

Borgmästaren i Sotji, där vinter-OS snart börjar, tar kraftigt avstånd från homosexuella. I en intervju med BBC säger han att homosexuella inte accepteras i regionen, men att homosexuella besökare är välkomna under OS så länge de följer rysk lag.

Ryssland har kritiserats internationellt för den nya lag från i fjol som förbjuder ”homosexuell propaganda” mot minderåriga. Senast förra veckan uttalade sig president Vladimir Putin om vad som gäller under OS i Sotji.

– Vi har inget förbud mot icke-traditionella sexuella relationer. Vi har ett förbud mot propaganda för homosexualitet och pedofili, sa han.

I intervjun med BBC får Sotjis borgmästare Anatoly Pakhomov frågan om homosexuella besökare vid OS måste dölja sin läggning.

– Nej, vi säger bara att det är din ensak, ditt liv. Men det är inte accepterat här i Kaukasus där vi bor. Vi har inte dessa människor i vår stad, svarade Pakhomov.

På direkt följdfråga ändrade han sig delvis och sa att han inte är helt säker på att det inte finns homosexuella i Sotji, där det uppges finnas två gayklubbar.

När friidrotts-VM arrangerades i Ryssland förra året fick svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro stor uppmärksamhet för sin tysta protest mot Rysslands antigaylagar.

Green Tregaro målade sina naglar i regnbågens färger under VM-tävlingarna, något som hon konstaterade fick långt större effekter än hon kunnat ana på förhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista