Foto: Janerik Henriksson/TT.

Dagen efter-piller granskas efter rapporter

2:02 min

De så kallade dagen efter-pillren ska granskas av det Europeiska Läkemedelsverket EMA. Det efter rapporter om att pillren har sämre effekt hos tyngre kvinnor.

Akut p-piller eller dagen efter-piller som det också kallas, kan tas efter ett oskyddat samlag om man vill undvika att bli gravid, skyddseffekten är då ungefär 85 procent.

Men för några år sedan kom studier som visade att effekten var sämre hos tunga kvinnor.

I höstas ändrades därför informationen på förpackningen till en av de fyra sorter som finns. Där står nu att effekten kan försämras om man väger över 75 kilo, och helt utebli om man väger mer än 80 kilo.

– Det gäller båda typerna av akut p-piller, men det är mer uttalat för den gamla sorten, som ju generellt är mindre effektiva, säger Kristina Gemzell, professor och överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Nu ska alla pillren granskas, och det är bra enligt Viveca Odlind på Läkemedelsverket.

– Det som gjordes förra året gällde ett av preparaten, och det är rimligt att man går igenom allihop och uppdaterar den information som går ut till användarna avseende effekt och vikt, säger hon. 

Det är svårt att uppskatta hur stort problemet är generellt och det effekten av ett dagen efter-piller kan variera från person till person, oavsett hur mycket man väger.

Därför är det alltid värt att prova med ett akut p-piller om man behöver, även om man är tyngre, enligt överläkare Kristina Gemzell.

– Det finns ingen annan metod man kan använda för att undvika en graviditet, så man ska absolut använda akut p-piller.

– Det viktiga är att ta det så fort som möjligt, och då blir det en avvägning kring vilket piller man snabbast kan få tillgång till. De äldre pillren är receptfria och kan alltså köpas på ett Apotek, medan de andra, som i och för sig är mer effektiva, kräver recept, så man måste komma till en mottagning, säger Kristina Gemzell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista