Delar av ministeriet togs över av aktivister i natt. Foto: Sergei Grits/TT.

Hot om undantagstillstånd i Ukraina

Justitieministern skärper tonen
1:58 min

Ukrainas justitieminister, Olena Lukasj, varnar proteströrelsen med att ett undantagstillstånd kan komma att införas. Detta sedan delar av ministeriet tagits över av aktivister i natt.

– Jag kommer att tvingas be presidenten att stoppa alla förhandlingar om inte demonstranterna lämnar byggnaden omedelbart och sker inte det kommer jag tala med nationella säkerhetsrådet för att diskutera införandet av undantagstillstånd, säger Olena Lukasj i ett uttalande som tv-sänds av alla tv-kanaler i Ukraina.

Justitieministern har suttit med i de förhandlingar som pågått mellan presidenten och oppositionens ledare. Hon har flera gånger uttalat sig i tv, men aldrig på ett sådant skarpt sätt som nu, ett klart tecken på skärpning av situationen.

Det finns uppgifter från säkra källor om att presidenten redan kallat till sig ministrar lokalt ansvariga för katastrofläge och att de förbereds på att ett undantagstillstånd proklameras natten mot tisdag. De ska också förberedas på att alla barrikader som proteströrelsen byggt ska rivas och att de ockuperade byggnaderna i Kiev ska återtas med våld.

Bakom gårdagens ockupation av Justitiedepartementet finns en radikal organisation kallad Spilna Sprava, vars ledare redan i förra veckan, efter att ha lett ockupationen av jordbruksdepartementet, förklarade att oppositionsledarna har spelat ut sin roll och att strategin för hans rörelse är att ockupera fler statliga byggnader

– Våra killar är inte terrorister utan det är folkets självförsvar, säger Oleksander Daniljuk. I två månader stod vi fredligt, men Janukovitj regim slog oss, dödade oss, brände våra bilar och därför måste vi agera, säger han i en intervju med Kiev Post.

Organisationen är en medborgarrörelse som sedan starten av protesterna i slutet av november haft ett tält där de samlat underskrifter och medlemmar. De har delat ut klistermärken med texten: Jag står här och en knuten näve.

När Ekot träffade en annan av ledarna i december sa han att rörelsen är ett sätt att mobilisera civila samhället i ett Ukraina där de flesta politiker föraktas och ses som helt eller delvis korrupta och ett försök att hitta andra vägar att förändra samhället.

Från regioner runt om i Ukraina kommer hela tiden uppgifter om nya försök att inta statliga byggnader, men det är framförallt den västra delen som kontrolleras av proteströrelsen. I östra Ukraina har också rädslan ökat bland ryskspråkiga medborgare, som ser hur extremistiska rörelser med starka ukrainska nationalistiska tendenser får mer utrymme. De är oroliga för upprepningar av den etniska rensning som under 40-talet dödade hundratusentals etniska polacker och armenier i västra Ukraina. De deltog i förintelsen av judar och än i dag finns mycket antisemitiska åsikter bland dessa i UNAUNSO, den förenade ukrainska nationalalliansen.

Den 25-årige vitryske Michail Zjizneuskij vars öppna kista bars runt i Kiev i går före begravningen hade sin kista draperad i UNA:s flagga och var medlem i rörelsen. Han är en av minst fyra aktivister som dödades i de värsta striderna i onsdags. Kistan bars av unga UNA-män i kamouflagekläder, masker och militärgröna hjälmar.

Att döma av de som följde kistan längs gatorna har rörelsen kanske så många som 1 000 man, som är beredda att strida.

En av ledarna säger till Svenska Dagbladets utsända i Kiev att de också är redo att byta sina käppar, brandbomber och stenar mot riktiga vapen och utan svårighet kan få tag i sådana.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".