Ericssons aktie stiger efter uppgörelsen. Foto: Russel A. Daniels/TT.

Ericsson och Samsung gör upp om patent

1:12 min

Telekomföretaget Ericsson och sydkoreanska Samsung har nått en uppgörelse i en utdragen patentstrid. Samsung ska nu betala licensavgifter till Ericsson vilket direkt påverkar bolagets resultat positivt.

– Det är en viktig uppgörelse för Ericsson och för hela industrin. Vi får en skälig ersättning för det vi investerar i forskning och utveckling. Ericsson investerar mer än 30 miljarder i forskning och utveckling per år, säger Kasim Alfalahi, patent- och licensieringschef på Ericsson.

Striden mellan Ericsson och Samsung har pågått i flera år. Ericsson vill ha betalt för den teknologi som används när telefoner och annan utrustning kommunicerar med basstationer. Till exempel handlar det om teknik som gör att samtal inte bryts när man åker bil och pratar. Samsung har tyckt att Ericsson krävt orimligt mycket betalt.

Nu har båda bolagen dragit tillbaka stämningarna mot varandra och Samsung ska betala till Ericsson. Hur mycket och hur länge är inte känt, men andra licensavtal som Ericsson tecknat är på mellan fyra och sju år.

Direkt av den första betalningen påverkas Ericssons resultat positivt det fjärde kvartalet 2013. Försäljningen med 4,2 miljarder och nettovinsten med 3,3 och Ericssonsaktien stiger på börsen.

Avtalet innebär att Ericsson nu har liknande avtal med Samsung som med många andra på den växande mobilmarknaden, säger patent- och licensieringschefen Kasim Alfalahi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista