Låst läge i Genève om Syriens öde

1:34 min

Vid fredssamtalen om Syrien i Genève börjar nu de tuffare diskussionerna om en övergångsregering – och om regimens och Bashar al Assads framtid. Respektive sidas journalister har redan kommit handgripligt nära varandra i Genève.

Fredssamtalen resulterade i går i ett första konkret framsteg: kvinnor och barn ska få lämna den belägrade staden Homs. Än så länge finns inga tecken på att detta har skett.

– Regimen säger att de får lämna den belägrade staden, så länge de beväpnade terroristerna släpper iväg dem, som vice utrikesministern sa i går.

Den syriska regimen utsätts nu också för starka påtryckningar att släppa in hjälpkonvojer till Homs.

Men att enas om humanitära insatser är långt enklare än att prata om den verkliga frågan: regimens framtid. Där är positionerna låsta.

Oppositionen kräver att Bashar al Assad och regimen avgår, medan regeringssidan utesluter varje diskussion om den saken. Parterna sitter nu i samma rum, men talar genom medlaren Lakhdar Brahimi.

Journalister från respektive sida, däremot, har spänd direktkontakt.

I går när en journalist från al-Jazira frågade Syriens informationsminister varför han vägrar svara på al-Jaziras frågor, svarade ministern: För att ni är agenter. Reportern snäste tillbaka: ja, vi är åtminstone inte kriminella.

De infekterade och livsavgörande motsättningarna tycks inte lämna något utrymme för neutral rapportering. Båda sidor fräser förolämpningar mot varandra och FN:s säkerhetsvakter har fått intervenera när smockan hängt i luften.

Journalister på oppositionens sida äcklades av att regimens lojala reportrar applåderade när den syriske utrikesministern höll sitt aggressiva tal i fredags.

I Genève har också åtminstone en avhoppad före detta statsanställd nyhetsuppläsare i tv stött på sina gamla kolleger i sin nya roll som reporter för ett tv-bolag på andra sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista