Miljöpartiet vill bland annat att det läggs nationella förbud för hormonstörande bisfenoler. På bilden syns förutom Miljöpartiets språkrör Åsa Romson även Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander. Foto: TT

MP och C kräver hårdare miljöregler

2:12 min

Två partier, Miljöpartiet och Centerpartiet, kräver i dag skärpta miljöregler. Miljöpartiet vill att Sverige går före EU och inför nationella förbud mot flera giftiga ämnen.

– Vi föreslår inför valet att Sverige går före med tydliga, nationella förbud på ett antal kemikalier, specifikt sådana som rör barnens vardag, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Varför är det viktigt att Sverige går före?

– Därför att det är det som driver på kemikaliereglerna i EU.

Målet är att människors vardag ska bli friare från gifter, och Miljöpartiet vill bland annat att det läggs nationella förbud för hormonstörande bisfenoler som kommer i kontakt med livsmedel, och för mjukgörande ftalater i barns kläder och leksaker.

Flera av förslagen är i linje med politik som drivs av Centerpartiet, men MP tycker att processen går för långsamt, och språkröret Åsa Romson pekar på att andra EU-länder, bland annat Danmark, gått före EU och infört nationella förbud för vissa kemikalier.

– Det finns ju några länder i EU som också går före, och där är det viktigt att Sverige inte ligger efter utan faktiskt är med och driver på tillsammans med dem.

– Danmark är ett land som har nationellt förbud och beslutat om fler, bland annat på ftalater, så att där är det viktigt att man håller ihop och också stöttar varandra så att fler länder säkerställer att också EU:s politik blir bättre.

Samtidigt lägger Centerpartiet i dag fram egna förslag på miljöområdet, och då handlar det om hårdare tag med miljöbrotten. Bland annat vill Centerpartiet höja företagsboten och skärpa straffen för företag som upprepade gånger bryter mot lagen, skriver Svenska Dagbladet.

– Miljöbrotten är något som drabbar oss alla, sämre vattenkvalitet, kemikalier som sprids och på andra sätt, även utrotningshotade djur som jagas, så att det är viktigt för oss alla på lång sikt att vi kommer åt miljöbrotten, säger Johan Linander som är Centerpartiets rättspolitiske talesperson och vice ordförande i justitieutskottet.

Ekot har uppmärksammat att miljöbrotten är svåra att komma åt för polis och åklagare, bland annat för att anmälningarna är få och utredningarna komplicerade. Men Johan Linander tror att skärpta straff skulle prioritera upp brotten. Partiet vill också ge polisen ökade resurser, och inrätta en nationell enhet för miljöbrott inom polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista