1 av 2
Räddningstjänsten i Hässleholm provkörde i helgen en bandvagn, om läget skulle bli värre. Foto: Mats Samuelsson/Scanpix
2 av 2
I höjd med Lästringe har två lastbilar kört av E4:an på måndagen. Foto: Pontus Stenberg / TT

Flera trafikolyckor i den svåra halkan

"Lastbilar sitter fast i uppförsbackar"
1:32 min

Det råder halka och besvärligt väglag på flera platser i Sverige och flera olyckor har inträffat bland annat i Östergötland och Skåne.

Trafikverket varnar för svår halka med drivbildning och snörök i Skåne, detta på grund av nederbörd i kombination med minusgrader och hårda vindar. Flera trafikolyckor har inträffat under dagen och kvällen, framför allt singelolyckor med flera olika lastbilar, men även kollisioner mellan flera fordon, säger Marie Persson, presstalesperson för Skånepolisens ledningscentral.

– Det är klart fler olyckor än när vi har snöfria och torra vägbanor, men inte alls så många olyckor som de värsta snödagarna tidigare i juanuari. Så det ser ganska bra ut, även om det är fler olyckor än en vanlig dag.

Bärgaren Tore Hansson har i alla fall haft fullt upp i dag.

– Jag började klockan sju i morse och sedan dess har avåkningarna gått i ett, säger Tore Hansson till P4 Malmöhus.

Tre personer fördes till sjukhus efter en trafikolycka på E 22 nära Lund som en handfull bilar var inblandade i, men det finns inga uppgifter om några allvarligare personskador i samband med trafikolyckorna i Skåne.

Och det är inte bara vägtrafiken som dragits med problem i Skåne. Även flygtrafiken till Sturup i Malmö har drabbats på grund av blåst och snöande.

– Två plan, ett från Stockholm och ett från London valde att gå ner i Ängelholm till följd av att de blåste och snöade, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Liksom i Skåne har det i Östergötland också varit besvärligt väglag med flera olyckor under morgonen och framåt, och särskilt olycksdrabbad verkar E4:an norr om Norrköping vara.

– Det har varit snödrev på platsen och många förare blir överraskade av att det är flera decimeter djup snö. Det har resulterat i ett antal trafikolyckor under dagen och vi har också haft lastbilar som har suttit fast i uppförsbackar och haft problem med att ta sig loss, säger Fredrik Kliman, presstalesman för polisen i Östergötland.

Det råder svår halka också i bland annat Sörmland, där det skett flera avåkningar och krockar under dagen, i Halland och Örebro där det bland annat är mycket halt på E 20 i höjd med Marieberg.

I halkans Skåne övningskörde räddningstjänsten i Hässleholm med en bandvagn i helgen.

– Som instrument mot snöovädret så har vi en sådan här Hägglunds bandvagn som har en god terrängegenskap, så att vi kan få ut mat och dryck till dem som är behövande och vi kan även köra lite lättare sjuktransporter, säger Lars Nilsson, insatsledare på räddningstjänsten i Hässleholm.

Men än så länge har inte bandvagnen behövts tas ut i skarpt läge.

– Det får ju vara i ett läge där man har svårt att ta sig fråm på allmän väg. Det får vara ganska dåligt väder för att det scenariot ska komma på fötter, säger Lars Nilsson till P4 Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".