Grafik: Oroligheterna i Ukraina

De landsomfattande protesterna har pågått sedan november då president Viktor Janukovytj överraskande pausade förhandlingarna med EU om ett samarbets- och frihandelsavtal.

 

Ukraina har cirka 45 miljoner invånare. I främst söder och öster finns en stor minoritet av ryskspråkiga ukrainare. I väster och norr är flertalet ukrainsknationalistiska och västorienterade.

1991 och framåt: Efter självständigheten från Sovjetunionen präglas landet av ekonomisk kris och starka politiska motsättningar.

2004: I presidentvalet står Viktor Janukovytj, främst med stöd bland ryskspråkiga, mot Viktor Jusjtjenko. När Janukovytj uppges ha segrat tvingar folkliga protester - den så kallade orangea revolutionen - fram ett omval, i vilket Jusjtjenko segrar.
Följande år är turbulenta, maktstrider mellan tre ledande personer präglar politiken: Viktor Jusjtjenko, Viktor Janukovytj och Julia Tymosjenko.

2010: Janukovytj segrar över Julia Tymosjenko I presidentvalet.

2011: Julia Tymosjenko döms till sju års fängelse för maktmissbruk efter att ha skrivit under ett gaskontrakt med Ryssland under sin tid som premiärminister. Viktor Janukovytj beskylls av vissa västpolitiker för att ligga bakom åtalet.

2013 november: Precis före undertecknandet av ett samarbetsavtal med EU meddelar Janukovytj oväntat att Ukraina inte kommer skriva på. I stället ska samarbetet med Ryssland stärkas. Sedan dess har hundratusentals människor protesterat på Kievs gator.

I ett försök att stoppa protesterna antog parlamentet nyligen ett lagpaket som begränsar mötes- och demonstrationsrätten. Detta ledde den gångna veckan till det värsta våldsutbrottet på gatorna hittills, och flera dödsoffer.

2014, 28 januari: Ukrainas premiärminister Mykola Azarov avgår i ett försök att lösa den spända situationen i landet. 

2014, 18 februari: Våldet blossar åter upp efter nära tre veckors lugn. Hundratals människor uppges ha skadats och flera personer har dödats vid sammandrabbningar i Kiev under de senaste dygnen. 

Källa: KyivPost, Washington Post, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".