1 av 3
Till vänster: Simon Papuashvili från IPHR,en av de ansvariga för demonstrationen. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
2 av 3
Demonstration i Bryssel inför toppmötet mellan EU och Ryssland. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
3 av 3
Demonstration i Bryssel inför toppmötet mellan EU och Ryssland. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Spänt inför toppmötet EU-Ryssland

2:16 min

Det väntas ett spänt toppmöte i morgon mellan de högsta ledarna för Ryssland och EU. Som en diplomatisk markering har den ryske presidenten Putin nu blivit nekad den traditionella middagen, och utanför toppmöteslokalen i Bryssel skedde redan i dag en högljudd demonstration mot bristande mänskliga rättigheter i Ryssland.

En av de ansvariga för demonstrationen försöker överrösta det öronbedövande visselpips-oväsendet.

– Vi vill att beslutsfattarna som sitter i byggnaderna här runt om oss ska höra vårt budskap. Vi vill att de ska sätta mänskliga rättigheter i Ryssland i centrum för dialogen med den ryska regeringen i morgon, säger Simon Papuashvili från människorättsorganisationen IPHR (International Partnership for Human Rights)

Utvecklingen i Ukraina har ytterligare försämrat de redan spända relationerna mellan EU och Ryssland. EU-ledarna José Manuel Barroso och Herman van Rompuy vill nu markera att situationen inte är som vid de tidigare 31 EU-Ryssland-toppmötena. Därför har man ställt in kvällens tänkta middag med den ryske presidenten och utrikesministern. Man kortar också ner morgondagens toppmöte här i Bryssel till runt 2,5 timmar, och EU vill då ha fokus på strategiska diskussioner med de ryska ledarna om hur relationen mellan parterna ska se ut framöver.

Handeln mellan parterna växer och ligger nu på nästan en miljard euro om dagen. Samtidigt har EU och Ryssland kört fast i en svår konflikt om handelshinder, framför allt vad gäller export av bilar och köttprodukter från Europa.

Rysk gas är fortsatt en orsak till spänningar mellan öst och väst, och även vad gäller de mänskliga rättigheterna är EU och Ryssland djupt oeniga. EU ser nya ryska lagar som homofoba och begränsande för yttrandefriheten. Fast härom veckan dunkade Ryssland fram en 153-sidig rapport som slår fast att EU är fortsatt ineffektivt i sitt skydd av mänskliga rättigheter.

Det är upplagt för toppmötesbatalj i morgon mellan Rysslands och EU:s ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista