Sverigedemokraternas ordförande Jimmy Åkesson flankeras av partiets kandidater till Europaparlamentet, Kristina Winberg fårn Jönköping till vänster och Peter Lundgren från Gnosjö till höger, på riksdagen i Stockholm på måndagen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Kvinna toppar SD:s lista inför EU-valet

"Hoppas att fler kvinnor röstar i EU-valet"
1:49 min

Sverigedemokraterna utsåg på måndagen sina toppkandidater till europaparlamentsvalet. Båda är okända kommunalpolitiker från Jönköpings län.

 – Det är klart för att vi ska locka våra väljare till det här valet så är det viktigt att vi har kandidater som våra väljare kan identifiera sig med och vill kämpa för och vill gå till valurnorna för att rösta på, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som hoppas att sverigedemokratiska väljare som tidigare röstskolkat i Europaparlamentsvalet nu ska gå och rösta.

Den som toppar listan heter Kristina Winberg, sitter i Jönköpings kommunfullmäktige och arbetar inom vården. Hon ska locka den väljargrupp Sverigedemokraterna haft svårt att nå, nämligen kvinnliga väljare:

 – Jag hoppas att jag kan vara med och påverka så att fler sverigevänner och kvinnor också är med och verkligen ser till att rösta nu i EU-valet, säger Kristina Winberg.

Vad är det du vill slåss för mest om du kommer till Europaparlamentet?

 – Jag vill väl då slåss för att jag tycker att den kostnaden vi har i medlemsavgift till unionen, den är för hög.

Hur kommer du att driva asyl- och flyktingpolitik? Det är ju ändå en av Sverigedemokraternas viktigaste frågor?

 – Det är ju ingenting man driver från EU:s håll utan varje land har ju rätt att bestämma det själv.

Men man arbetar ju för att få en gemensam asyl- och flyktingpolitik?

 – Ja Sverige gör det ja, men inte övriga EU.

Tvåa på listan är lastbilschauffören Peter Lundgren från Gnosjö. Han är med i fackförbundet Metall och kan sägas stå för Sverigedemokraternas försök att ta väljare från socialdemokraterna. Peter Lundgren om varför han ställer upp i valet:

 – Därför att jag är starkt kritisk mot den här idén om den fria inre marknaden för jag ser att det påverkar åkeribranschen där jag själv jobbar, inte minst och byggbranschen och praktiskt taget hela den svenska modellen.

Vill du göra den inre marknaden mindre fri?

 – Jag anser att det man gör nu är att man avreglerar hela tiden och jag anser att man måste börja återreglera vissa bitar för vi ser ju alltså, inte minst i åkeribranschen hur fel det har slagit med den inre marknaden, säger Peter Lundgren (SD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".