Ett 50-tal journalister har skadats när de bevakat demonstrationerna. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Ukraina: Oppositionen redo för nya förhandlingar

1:33 min

Den militanta grupp i Kiev som ockuperade Justitiedepartementet har lämnat byggnaden, men hotar inta den igen. Från flera städer kommer rapporter om allvarlig misshandel av regeringskritiska demonstranter.

– Berkut, specialpolisen, började jaga oss och slå på våra bilar och misshandlade de som klev ur bilarna, berättar Andrij Fedosijev, aktivist i Automajdan, en grupp regimkritiska som i bilar kört i karavan och demonstrerat framför olika regeringsföreträdares bostäder i Kiev och utanför.  

I dag ligger flera av dem på sjukhus sedan de angripits trots att de inte deltagit i någon demonstration. Sedan flera dagar är gruppens ledare försvunnen. Bilderna är många på blåslagna bilförare och sönderslagna bilar.

I Kiev har oppositionen sagt att den är beredd att träffa presidenten för förhandlingar igen. Men varnat för radikalisering av de unga protestaktivisterna.

De radikala som intog Justitiedepartementet från Spilna sprava har nu lämnat det, men låtit vakter vara kvar utanför och dessutom finns de barrikader de byggt där.

En splittring i proteströrelsen märks då en av ledarna för Majdan kritiserat Spilna spravas aktivister för deras ockupation av statliga departement. Det provocerar bara fram undantagstillstånd sa han tidigare i dag.

Journalister har också demonstrerat mot allt mer våld från kravallpolisens sida. 50-talet journalister har hittills skadats när de bevakat händelserna här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista