Lima, Peru. En kvinna går förbi ett tidningsställ med tidningar med huvudnyheten om gränstvisten mellan Peru och Chile. Foto: AFP/TT

Gränstvist mellan Peru och Chile avgjord

2:46 min

En tvist om var sjögränsen mellan Peru och Chile ska gå har avgjorts av Internationella domstolen (ICJ). FN-domstolen ger Peru rätt till en del av Chiles fiskevatten.

Domstolens beslut innebär en kompromiss - Peru får ta över en del av Chiles fiskrika vatten, men Chile får behålla lejonparten av det omtvistade Stilla havsområdet.

Bråket om hur sjögränsen ska dras mellan länderna har pågått sedan Stilla Havs-kriget på 1880-talet. Chile segrade i kriget, vilket innebar att de utökade sitt territorialvatten och också vann mark från grannlandet Bolivia, som helt förlorade den lilla kustremsa som landet hade.

Även Bolivia har vänt sig till domstolen i Haag för att kräva en transportkorridor ut till Stilla Havet, och har följt domstolsutslaget i dag på nära håll.

Nicaragua och Colombia har en liknande tvist som handlar om ögruppen San Andrés. Där har domstolen redan beslutat att Colombia kan behålla själva öarna, men att havet runt dem är Nicaraguas. I det fallet har Nicaragua åter klagat hos ICJ.

– Det finns i allmänhet i Latinamerika en tradition av att respektera Internationella domstolens utslag, så vi får se vad som händer i följande domar också, säger Lotten Collin, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista