Minst 99 döda i attentat i Nigeria

Attentatsmän sköt med automatvapen
1:28 min

Den islamistiska rörelsen Boko Haram misstänks ligga bakom två attentat som dödat minst 99 människor i Nigerias nordöstra hörn.

Det började med en attack mot en kyrka i en by i delstaten Adamawa. Mitt under gudstjänsten kastade de sprängmedel och sköt rakt in mot församlingen. 22 människor dödades och flera togs som gisslan i en fyra timmar lång belägring, där också ett flertal hus brändes ner.

Något senare slog andra attentatsmän till mot en bymarknad längre norrut i delstaten Borno. Samtidigt som folk började packa ihop sina saker angrep de byn och började skjuta med automatvapen. Enligt flera vittnen hade attentatsmännen troligen planerat ett antal sprängladdningar på platsen i förväg som utlöstes vid attacken. Över 50 personer dödades och även här brändes ett stort antal hus ner. Vittnen talar om att det var omkring 50 personer som angrep marknaden. Aktionerna genomfördes i söndags, men det är först nu de har blivit kända.

Borno och Adamawa tillhör de tre delstater i nordöstra Nigeria där det förra året utlystes undantagstillstånd, i ett försök att få bukt på våldet från Boko Haram. Den tredje delstaten är Yobe.

I början av månaden sparkade president Goodluck Jonathan hela militärledningen. Han gav då ingen orsak till sitt agerande, men de flesta bedömare tror att det hänger samman med arméns oförmåga att bekämpa Boko Haram. Bara sedan i maj förra året beräknas att 1 200 personer har dödats i våldshandlingar kopplade till militant islamism i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".