Ifaeanyi Princewill Okwuoha. Foto: Johanna Johansson/Sveriges Radio.

Nigeriansk man får stanna i Sverige

2:10 min

En homosexuell man som riskerade att fängslas om han utvisades till Nigeria, får nu stanna i Sverige. Migrationsverket har tagit hänsyn till att Nigeria infört hårdare lagar som förbjuder homosexualitet.

Ifaeanyi Princewill Okwuoha var glad och överraskad av beskedet.
– Det måste vara ett skämt!

Ifaeanyi kunde knappt tro det var sant när han fick reda på de goda nyheterna, att han fått permanent uppehållstillstånd, och alltså får stanna i Sverige.

Ifaeanyi är homosexuell och hade under flera år en relation med en annan man, vilket är straffbart i hans hemland Nigeria. De blev påkomna när de hade sex och efter det blev hans pojkvän lynchad och ihjälslagen av uppretade bybor.

Händelsen fick Ifaeanyi att fly till Sverige och han sökte asyl för två år sen. Migrationsverket bedömde då att hans berättelse inte var trovärdig. Det ansåg däremot Migrationsdomstolen i Malmö. Domstolen bedömde dock att Ifaeanyi skulle kunna återvända till en annan del av Nigeria om han levde "diskret och privat" med sin homosexualitet.

I dag gör Migrationsverket en annan bedömning.
– Vi har fått en förändring i hemlandet med en ny lagstiftning som trätt i kraft, som gör att homosexuella personer kommer få det väldigt svårt att leva i landet. Av den anledningen har vi nu beviljat tillstånd, förklarar Annette Bäcklund som är områdeschef på Migrationsverket.

Att ha sex med någon av samma kön är sedan tidigare förbjudet i Nigeria. För några veckor sen skärptes lagstiftningen, nu får homosexuella inte gifta sig eller överhuvudtaget mötas. Den som bryter mot lagen kan dömas till upp till 14 år i fängelse. Det är också förbjudet att försvara homosexuellas rättigheter.

Stig-Åke Petersson är flyktinghandläggare på RFSL och har företrätt Ifaeanyi. Han tror att Migrationsverket också har tagit hänsyn till att Ifaeanyis sexuella identitet nu blivit mer känd både i Sverige och Nigeria.

Han menar att Migrationsverkets tolkning kommer få betydelse även för andra flyktingar från Nigeria, som befinner sig i samma situation som Ifaeanyi.
– Så fort jag bara hinner så kommer jag gå igenom alla öppna ärenden när det gäller HBT-flyktingar från Nigeria och anföra det som står i det här beslutet. Det kommer att ha stor praktisk betydelse för de personerna, säger Stig-Åke Petersson.

I morgon ska Ifaeanyi återvända till Småland, där han bott de senaste två åren. Han ser fram emot att kunna leva öppet som homosexuell.
– Jag vill leva fritt, som alla andra människor. Att inte ha något att frukta, säger Ifaeanyi Princewill Okwuoha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista