Foto: AP Photo/Hasan Jamali/ TT

Sexskandaler skakar USA:s försvarsmakt

1:54 min

Nya avslöjanden om att flera höga militärer utreds för sexuella trakasserier, kvinnomisshandel och alkoholmissbruk.

Uppgifterna kommer samtidigt som Pentagon försöker få befälen att ta krafttag mot tiotusentals fall av våldtäkter och sexuella övergrepp som varje år sker inom USA:s krigsmakt. 

En stjärnbeströdd flygvapengeneral var så ofta och så kraftigt berusad i tjänsten att han gjorde sig själv och sina soldater till upprepat offentligt åtlöje. Dessutom hade han en älskarinna, vilket för amerikanska militärer är förbjudet enligt lag.

En annan general bedrog sin fru med flera älskarinnor och utsatte minst en av dem för misshandel som flera gånger tvingade henne till akuten.

En tredje, befälhavare för ett av USA:s elitförband, mejlade obscena och sexistiska kommentarer om en kongressledamot till sina kollegor.
Bland annat om hur han, som han skrev, tvingats hjälpa sig själv att lätta på trycket flera gånger efter att han suttit i försvarspolitiska möten med henne.

Det här är bara några av minst 30-talet liknande fall som just nu är under hemligstämplad utredning, men som Washington Post lyckats gräva fram. Just de här tre har i stort sett erkänt det de anklagas för.   

Efter att hela 26 000 fall av sexuellt våld inom USA:s försvarsmakt anmäldes under 2012, och ändå bara bedömdes vara en liten topp på ett enormt isberg, utlystes krisläge av både president Barack Obama och försvarsminister Chuck Hagel. 

USA är fortfarande mitt uppe i arbetet på alla politiska och militära nivåer för att förbättra både attityder, utredningsrutiner och statistik. Att då flera höga militärer anklagas för allvarliga brott på just dessa områden är naturligtvis mycket illa. Särskilt som dessa befälhavare numera har som prioriterat uppdrag att på alla vis sätta stopp för de många sexövergreppen bland sina underlydande.

Missbruk av alkohol och narkotika är också något som Pentagon just nu försöker ta krafttag mot.
Den senaste stora skandalen på det området gäller bland annat de 34 officerare med direkt ansvar för USA:s kärnvapen som nyligen stängdes av efter att de brutit mot dels drogförbud, dels andra säkerhetsrutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista