Aktivisten Andrej hoppas på en förhandlingslösning av krisen, men är beredd att fortsätta "kampen". Han tillhör de mer moderata bland aktivisterna. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Krismöte i Ukrainas parlament i Kiev i dag

"Kampen pågår tills vi vinner"
1:42 min

Parlamentet i Kiev är i extrainsatt session i dag för att försöka lösa krisen.

Presidenten har med oppositionen kommit överens om att dra tillbaka delar av de hårt kritiserade antiprotestlagarna - men oppositionens andra krav har inte mötts.

– Vi hoppas väldigt mycket att presidenten tänker på det som faktiskt händer här just nu och inte låter sig förföras av den ljuva bild som vissa försöker ge, säger oppositionsledaren Vitalij Klytjko inför den parlamentssession då oppositionen hoppas på ett beslut om regeringsavgång och presidentens avgång.

Parlamentssessionen är extrainsatt och ska försöka hitta en lösning på en kris som nu pågått oavbrutet i mer än två månader - utan någon lösning. Oförsonligheten har vuxit på båda sidor och landets ekonomi sjunker djupare ned. Det ser också aktivisterna.

– Kampen pågår tills vi vinner, säger aktivisten Andrej, han är snart färdigutbildad ekonom och vaktar taket på Ukrainas hus:

– Men jag hoppas på ett avgörande från presidenten i dag, annars är jag rädd för att ekonomin sjunker ännu djupare för de betalar kravallpoliserna mer och mer och det väntas kallas in ännu fler hit till Kiev, säger han, där vi står i snön högst uppe på taket där kravallpolisen hade prickskyttar.

Det finns uppgifter om att Berkut ska förstärkas med ytterligare 20 000 man från dagens 5 000 och att de ska få mer betalt.

Från USA och EU varnas Ukrainas ledning för en sådan upptrappning av situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".