Perus president Ollanda Humala håller Perus flagga när man firar beslutet att sjögränsen mellan Peru och Chile flyttas söderut. Foto: Juan Diego Contreras/TT.

Slut på gränstvist mellan Peru och Chile

Chile: Fiskare ska ersättas
1:52 min

I går beslutade internationella domstolen i Haag att sjögränsen mellan Peru och Chile kommer flyttas söderut. Domen sätter punkt för en över 130 år lång gränstvist mellan länderna, och ses i Peru som en stor triumf.

I Lima ville festen inte ta slut i går. Torget Plaza de las Armas hade målats i rödvitt inför domstolsutslaget, som i Peru ses som en seger.

Sjögränsen mellan Chile och Peru flyttas söderut och president Ollanta Humala poängterade i ett TV-sänt tal i går att Peru fått igenom 70 procent av de krav som landet ställt under den sex år långa rättsprocessen i Haag.

I Chile var det mindre livat. President Sebastian Piñera sa att man kommer respektera domstolsutslaget, som är en förlust för Chile.

Samtidigt hävdade Piñera, precis som många oberoende experter på området, att Chile även i fortsättningen kommer förfoga över de rikaste fiskevattnen.

Peru har fått ett område längre ut till havs, som inte ses som lika värdefullt. Men chilensk tv visade ändå hur fiskare i gränsstaden Arica i norra Chile protesterade mot domstolens beslut.

Chilenska staten har lovat att fiskarna ska ersättas ifall deras framtida fångst kommer att påverkas negativt av domstolens utslag. Och Chiles och Perus presidenter ska mötas i veckan för att diskutera hur domen ska omsättas i praktiken. De kommer båda närvara på den regionala samarbetsorganisationen CELAC:s toppmöte som inleds på Kuba senare i dag.

Att de möts så snart är också ett tecken på att domen i Haag framför allt är symboliskt viktig, både presidenterna har poängterat att gränskonflikten, som är 130 år gammal, nu har fått ett avslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".