Tusentals kycklingar nödslaktas i Hongkong

Oron är stor
1:30 min

I Hongkong håller myndigheterna nu på att nödslakta 20 000 kycklingar. Slakten genomförs sedan fågelinfluensaviruset H7N9 hittats i fåglar som importerats till Hongkong från Kinas fastland.

På fastlandet befaras nu antalet fall av fågelinfluensa öka på grund av det omfattande resandet i landet i samband med det kinesiska nyåret.

Fågelinfluensaviruset påträffades på en fågelmarknad i Hongkong, och 20 000 kycklingar som fanns på marknaden håller nu alltså på att slaktas av personer i skyddsutrustning.

Marknadsplatsen kommer därefter att vara stängd i tre veckor för att helt desinficeras.

Det är ännu oklart om viruset även spridits till andra marknader i Hongkong.

All fågelimport från Kinas fastland till Hongkong har även förbjudits de kommande tre veckorna.

Fågelinfluensaviruset H7N9 smittar endast från fågel till människa, och alltså inte från människa till människa.

Men viruset skulle kunna muteras och börja smitta mellan människor. Om det sker riskerar Kina, Asien, och världen en ny fågelinfluensapandemi.

Även om viruset för närvarande inte smittar mellan människor är oron på sina håll stor, vilket illustreras av beslutet om omedelbar nödslakt i Hongkong.

Om en människa smittas är risken att dö i sjukdomen stor. En tredjedel av de som smittats har avlidit till följd av sjukdomen.

Antalet fall av H7N9 i människor har ökat den senaste tiden. I provinsen Zhejiang i Kina har tolv människor dött av viruset bara den här månaden. Totalt ska över 70 människor ha smittats i Kina hittills i januari.

Och antalet fall väntas nu öka ytterligare. Det kinesiska nyåret infaller på fredag och hundratals miljoner människor reser från städerna till sina hembyar.

Där är risken större att de kommer i kontakt med levande fåglar, och därmed eventuellt smittas av viruset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".