1 av 6
Den norska brandkåren hade inte kontroll över branden i Flatanger på tisdagskvällen. Foto: Ned Alley/TT.
2 av 6
Foto: Ove Magne Ribsskog/TT.
3 av 6
Hasvåg, Faltanger på norska västkusten. Foto: Ned Alley/NTB/TT
4 av 6
Den omfattande branden fotad från havet. Foto: TT.
5 av 6
Många hus har brunnit ner i Flatanger, norr om Trondheim. Foto: Redningsskøyta Harald V/TT
6 av 6
Den kraftiga branden spred sig snabbt. Foto: TT.

Helikoptrar mot branden i Norge

1:19 min

På förmiddagen har vinden mojnat och fyra helikoptrar bekämpar nu branden i Flatanger, rapporterar norska NRK. Elden uppges nu vara under kontroll men en stor styrka från brandkåren jobbar fortfarande med släckningen. Närmare hundra hus kan ha brunnit ner i Flatanger och hårda vindar har gjort släckningsarbetet komplicerat.

Polisen säger till NRK att de räknar med att en stor styrka från brandkåren kommer att jobba vidare med att kontrollera elden under dagen. Tre brandmän har fått rökskador under arbetet med branden. Men ingen av dem har fått allvarliga skador.

Ett område på cirka 15 kvadratkilometer är mer eller mindre utbränt, meddelade polisen under tisdagen. Inga människor har skadats i branden. De 33 fastboende i området evakuerades tidigt.

Totalt finns 139 byggnader i Flatangerområdet. Enligt räddningstjänsten verkar det som att 50 byggnader klarat sig undan lågorna.

På tisdagsförmiddagen rapporterades att Hasvåg och Småvær, två grupper av gårdar i Flatanger, stod i brand.

– Det är en fruktansvärt sorglig syn. Jag torkade mina tårar när jag såg bergsområden som brann. Här förlorar människor sina hem och försörjningsmöjligheter, säger Ole Martin Dahle som har jobbat som naturfotograf i området under många år, till norska NRK.

I området, som brukar kallas turistparadis och är kulturminnesvärd gammal fiskeby, finns både hus för fastboende och fritidshus. Som en konsekvens av branden fungerar varken el eller telefoner i området.

Kjellaug Penna är en av de drabbade, vars hus inte gått att rädda undan lågorna.

– Vi fick besked från grannen om att det brann och att vi var tvungna att evakueras. Jag tog med smyckeskrin och silver, säger hon till NRK.

Orsaken till branden är ännu oklar, men enligt ögonvittnen kan det ha varit gnistor från en kraftledning som startade branden. Den teorin är fortfarande polisens huvudspår.

Stark blåst i området och att elden fått fäste i ljung och gräs har gjort att branden lätt kunnat sprida sig, något räddningstjänsten försöker motarbeta. 

Det är bara en dryg vecka sedan en annan storbrand härjade i Norge. I samband med den branden fick hundratals uppsöka sjukhus och många byggnader totalförstördes. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista