Mursi-anhängare drabbade samman med polis. Foto: Heba Khamis/TT.

Hög polischef mördad i Kairo

1:42 min

En högt uppsatt egyptisk polischef sköts ihjäl utanför sitt hem i Kairo i morse. Mordet ägde rum strax innan en ny rättegång mot den avsatte presidenten Mursi inleddes.

Mursi står åtalad i tre olika mål, bland annat för dödandet av demonstranter och spioneri. Dagens rättegång gäller ett fängelseuppror då bland andra Mursi lyckades fly. Utanför polisakademin där rättegången hålls skanderade demonstranter för Mursis avrättning.

Hon håller i porträtt av Sisi, generalen som blev befordrad till fältmarskalk i går, och som senare i vår kan räkna med en promenadseger om han ställer upp i presidentvalet.

Om den avsatte presidenten Mursi ropar hon: folket kräver att fåret avrättas, varvat med; folket kräver att spionen avrättas.

Här utanför finns inte en enda Mursianhängare. Det är en helt annan stämning än när jag stod här för drygt två månader sedan, i november, när den första Mursirättegången inleddes.

Då var denna plats full av Mursiförsvarare och journalister från statliga medier attackerades. Nu är det tvärtom, affischer där Brödraskapets ledare har snara om halsen och när det Muslimska Brödraskapets advokater anländer i bil kastar sig Sisianhängarna över bilen, bankar på den och skriker åt polisen att de inte ska släppa in kollaboratörer, förrädare och terrorister.

Det är på dagen tre år sedan egyptiska myndigheter stängde ner mobilnätet i Egypten i ett försök att stoppa revolten mot Mubarak. Men den 28 januari 2011 blev en vändpunkt. Polisen dunstade, demonstranter intog Tahrirtorget i en euforisk revolutionsyra där det inte tycktes finnas några motsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista