Flagga med sverigedemokraternas logotype. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Chefsåklagare granskar Sverigedemokraterna

1:47 min

En åklagare ska nu granska om Sverigedemokraterna kan ha gjort sig skyldigt till någon form av bedrägeri i samband med en ansökan om bidrag från Partibidragsnämnden hösten 2010.

Anders Jakobsson, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, hänvisar till uppgifter i Aftonbladet.

– Där får man intrycket av att när Sverigedemokraterna gör sin ansökan till kvinnoförbundet så finns det inget kvinnoförbund. Det gör att när man ansöker om att få bidrag så lämnar man felaktiga uppgifter, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Det var för drygt tre år sedan som Sverigedemokraterna med Jimmie Åkessons underskrift sökte bidrag för kvinnoförbundets arbete hos Partibidragsnämnden och fick ut drygt 1,4 miljoner kronor.

Bilden av vad som hände i samband med ansökan är inte helt klar. Det var Sverigedemokraternas kvinnoförbund som nämndes, men enligt partiets dåvarande kanslichef, Daniel Assai, som senare tvingats lämna partiet, fanns inte förbundet när ansökan lämnades in. Han hänvisar bland annat till att första årsmötet hölls först våren 2011 och att partiet behövde pengarna.

– Pengarna kunde man använda, för partiet var i behov av pengar, säger Daniel Assai.

Assai ska själv ha hjälpt till att sätta ihop protokoll  från ett möte med kvinnoförbundet hösten 2010 och kallat det årsmöte - något som bara var påhittat enligt honom själv.

Men Sverigedemokraterna tycker inte att de begått något bedrägeri. Det fanns ett kvinnonätverk inom Sverigedemokraterna och det ska ha hållits ett möte där kvinnoförbundet bildades hösten 2010 och det kallades felaktigt årsmöte i protokollet. Dessutom var det partiet som sökte om bidraget, inte kvinnoförbundet.

Paula Bieler, som sitter i kvinnoförbundet styrelse, avfärdar Daniel Assais uppgifter.

– Det är hans ord som får stå för honom. Varför skulle man vilja ha en ansökan bara för ansökans skull och få in pengarna till partiet om man ändå bildade ett kvinnoförbund som fick de här pengarna och har använt dem till sin verksamhet och inte något annat?, säger Paula Bieler.

Partibidragsnämnden ska nu också undersöka om utbetalningen var felaktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista