Partiledare Göran Hägglund vill fokusera på att motverka gängkriminella. Foto: Henrik Montgomery/TT.

KD tar sikte på gängkriminella

1:32 min

Kristdemokraterna vill i årets valrörelse prioritera trygghet och motverka gängkriminalitet. Ett förslag är att tillåta anonyma vittnen i rättegångar. Detta gör partiet även om partiledare Göran Hägglund erkänner att människor känner större trygghet i dag än tidigare och mindre oro för brott.

– Samtidigt ser vi hur kriminella nätverk biter sig fast allt starkare, som får ett allt större inflytande och som slår ut hederlig verksamhet i Sverige. Det här är oroande, bekymmersamt och från samhällets sida måste vi vara tydligare här, och tuffare i vissa hänseenden, säger Göran Hägglund.

Han betonar att det krävs nya former av stöd för de som vill lämna kriminella organisationer. Det finns sådana verksamheter i dag, men de räcker inte, anser Hägglund.

Han har inte några konkreta förslag på åtgärder, men behovet finns.

– Det finns personer som har hoppat av, och sannolikt de som vill hoppa av. Vi måste underlätta för dem att välja att leva hederligt framför att leva kvar i de här kriminella sammanhangen, säger Göran Hägglund.

Ett annat förslag är att under vissa omständigheter tillåta anonyma vittnen i rättegångar. Det strider mot etablerade principer i en rättsstat, hävdar kritiker, men Hägglund pekar på att Danmark och Norge har sådana system.

– Jag vill att vi prövar den möjligheten också i Sverige, eftersom alternativet tycks vara att kriminella nätverk, ligor och gäng skrämmer människor till tystnad.

Trygghet från kriminalitet är ingen ny fråga i Alliansregeringen. Särskilt Moderaterna har under lång tid kommit med en rad förslag om. För Kristdemokraterna är dock inriktningen klar.

– För oss kristdemokrater kommer just att motverka gängverksamhet vara högt prioriterat, säger Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista