Foto: Per Larsson/TT

Talesperson för Lexbase hoppar av

Lyssna på debatt om grundlagsändring i Studio Ett
11 min

Advokaten Pontus Ljunggren väljer att hoppa av sajten Lexbase, som han varit talesperson för. Sajten låter privatpersoner söka efter och ladda ned domar via namn, personnummer eller geografisk placering.

I ett pressmedelande från Lexbase skriver man att Pontus Ljunggren har avsagt sig sitt uppdrag på grund av att han och hans familj mordhotats.

"Vi beklagar detta djupt. Lexbase förmedlar offentliga uppgifter på ett helt lagligt sätt. Avsikten är att förhindra brott, något som glömts i den allmänna debatten."

I pressmeddelandet står också att intresset för sajten är mycket stort och att verksamheten kommer att fortsätta som planerat.

Sajten har fått kritik från flera håll, bland annat från Advokatsamfundet och Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö som anser att grundlagen nu måste skrivas om. Även från politiskt håll kommer krav på att lagen ska ändras, bland annat från Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i riksdagens jusititeutskott, liksom från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Samtidigt har flera brister med tjänsten upptäckts. P3 Nyheter rapporterar om att uppgifter om en död man som tidigare åtalats för brott ligger ute på sajten. Och en tingsrättsdom där en person som dömts för vållande av annans död ligger ute på sajten, trots att personen sedan friats i hovrätten. Ett annat exempel är om någon flyttar in i en bostad där någon som dömts tidigare bott - då får den nyinflyttade "ta över" den röda prick på kartan som visar en dom, rapporterar TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".