1 av 2
Ikea ser stark tillväxt i Kina och Ryssland. Foto: Lu yan/TT.
2 av 2
Peter Agnefjäll, VD Ikea. Foto: Anders Jelmin / Sveriges Radio.

Tillväxtmarknader viktigare för Ikea

Ikeas vd Peter Agnefjäll: "Ett bra år"
10 min

Möbelföretaget Ikea ökade vinsten till cirka 29 miljarder kronor det gångna räkenskapsåret. Starkast är utvecklingen för företaget på tillväxtmarknaderna.

– Vi ser stark tillväxt i Kina och Ryssland. På båda marknaderna växer vi dubbelsiffrigt. Vi ser fortsatt stark tillväxt i USA, för andra året i rad. Vi ser att husmarknaden där kommer tillbaka och arbetslösheten är den lägsta sedan 2008, säger vd Peter Agnefjäll.

Både vinsten och omsättningen ökade med tre procent det senaste året. Peter Agnefjäll beskriver perioden som ett bra år även mot bakgrund av situationen i världsekonomin.

– Vi ser även att många av våra stora marknader i Europa hållit upp väldigt bra, till exempel Tyskland som fortsatt är vår största marknad. Vi är positiva inför framtiden.

Det gångna året öppnades fem nya varuhuset, i år väntas tio etableringar. Satsningen på Indien ligger ännu några år bort, enligt Agnefjäll.

– Vi har haft en lång process under ett antal år där. Vi är nu glada för att vi fått klartecken från den indiska regeringen. Men det är först nu vårt arbete börjar på riktigt för att undersöka hur en etablering kan se ut, säger han.

En fråga som aktualiseras av den starkare tillväxten i Ryssland och Kina är var Ikeas möbler ska produceras. Peter Agnefjäll säger att den stora produktionen inte kommer att flyttas från Europa som läget ser ut nu, men att allt handlar om var råvaror, produktionskapacitet och kunder finns.

– När vi etablerar fler varuhus i Kina behöver vi förstås komma närmare våra kunder där. Under året som gått har vi öppnat en egen fabrik där vi tillverkar möbler. Men det beror mycket på hur försäljningen utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".