Miljöpartiets Peter Eriksson (t h) tycker att regeringen bör ta initiativ till en lagändring, men justitieminister Beatrice Ask vill inte göra det i nuläget. Foto: TT

Efter Lexbase: Politiker kräver lagändring

2:03 min

Datatinspektionens chef kräver en grundlagsändring för att stoppa företag som via söktjänster på nätet lämnar uppgifter om personer som dömts för olika brott, och nu kommer även krav från politiskt håll för att lagen måste ändras.

Bland annat Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, vill att lagen ska ändras.

– Jag tycker ju att regeringen borde ta initiativ till en lagändring. Det har varit utredningar i de här frågorna ganska nyligt, men jag tror inte då att utredningen kunde tänka sig att missbruket skulle ta en sådan här omfattning.

I morse beskrev Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö hur myndigheten är bakbunden, och inte kan agera mot den söktjänst på nätet som uppmärksammats de senaste dagarna. Den gör det bland annat möjligt för var och en att se om exempelvis någon av ens grannar har dömts för brott de senaste fem åren.

Att nätsajten kan lämna ut domar, beror på att den här sajtens ägare köpt ett så kallat utgivningsbevis, och på så sätt behöver man inte rätta sig efter reglerna i personuppgiftslagen, samma grundlagsskydd för yttrandefrihet som tv, radio och tidningar har.

Från politiskt håll har man i dag reagerat. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill nu att grundlagen ändras. Socialdemokraterna förspråkar en överysn liksom Folkpartiet, säger deras rättsolitiska talesperson Johan Pehrson.

– Jag vill vara försiktig när man börjar prata om att ändra grundlagar. Men jag ser problemet. Det här kommer att växa, människor som är mindre nogräknade, använder datakraften, offentligheten till att kunna skada andra i ett ganska obehagligt lillebrorsamhälle, säger Pehrson.

Kristdemokraterna och Centerpartiet vill försöka komma åt problemet, men inte genom att ändra i grundlagen. Och det vill inte heller justitieminister Beatrice Ask göra i nuläget.

– Frågan är ju anmäld och ska prövas i vart fall i några instanser, så det finns väl skäl att se vad det ger, givetvis. Sedan är jag som sagt bekymrad över de långsiktiga konsekvenserna för viktiga grundprinciper i rättskipningen.

Men finns det anledning för regeringen att agera nu, så att säga?

– Ja, inte på studs. Man måste ändå väga de olika frågorna först, och fundera igenom de olika aspekter som fanns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista