Rysslands president Vladimir Putin på presskonferensen i Bryssel. Foto: Yves Logghe/TT.

Putin står fast vid lån till Ukraina

Jens Möller rapporterar från Bryssel
1:36 min

Ryssland står fast vid sitt erbjudande om ett lån på 15 miljarder dollar till Ukraina. Det sa president Vladimir Putin på en presskonferens i Bryssel under toppmötet mellan EU och Ryssland på tisdagen. 

Hjälp i form av lån eller sänkta gaspriser är inte kopplade till någon speciell regering i Ukraina, sade president Vladimir Putin vid dagens presskonferens här i Bryssel. Toppmötet hade kortats ner betydligt, som en markering från EU:s sida att relationen mellan EU och Ryssland är sämre än tidigare. Man har pratat om behovet av ett möte som "rensar luften".

President Putin och EU-ledarna José Manuel Barroso och Herman van Rompuy sa samstämmigt efter mötet att diskussionerna i dag var "öppna och ärliga". Men när det gäller flera tvistefrågor, som handel och energi, är vi eniga om att vara oeniga, som EU-kommissionsordförande Barroso uttrycker det.

Barroso efterlyste också mer "strategiskt förtroende" mellan EU och Ryssland, och parterna enades om att tillsätta en expertgrupp som de närmaste månaderna ska försöka reda ut hur man ska kunna förbättra de mycket frostiga relationerna mellan öst och väst.

President Putin kritiserade, i något inlindad form, EU för att i alltför hög grad lägga sig i Ukrainas inre angelägenheter. EU har upprepade gånger anklagat Ryssland för att ha pressat Ukraina att backa från ett avtal om fördjupat politiskt och ekonomiskt samarbete med EU.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".