Regeringen KU-anmäls för en del av klimatpolitiken

1:52 min

Miljö- och jordbruksutskottets ordförande Matilda Ernkrans (S) vill att konstitutionsutskottet ska  granska en del av regeringens klimatpolitik. Hon hävdar att regeringen bryter mot ett riksdagsbeslut om hur mycket av växthusgasutsläppen som ska få kompenseras genom åtgärder i andra länder.

– Jag tycker att regeringens klimatpolitik präglas av oreda, och har nu hittat ytterligare ett område som jag tycker att Konstitutionsutskottet ska granska, säger Matilda Ernkrans (S).

Enligt Ernkrans bryter regeringen mot reglerna som riksdagen beslutat för det nationella klimatmålet att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2020.

Det handlar om hur svenska utsläpp av växthusgaser ska få kompenseras i andra länder. 

Regeringen räknar med att en tredjedel av målet ska nås genom åtgärder i andra länder och har godkänt svenskt stöd till olika projekt utomlands genom så kallade flexibla mekanismer.  Det kan till exempel vara  trädplantering, eller stöd till att fattiga hushåll ska minska vedeldning med hjälp av effektivare vedspisar.

Matilda Ernkrans säger att regeringen har beslutat stödja projekt kopplade till skogsnäring och att det strider mot riksdagens beslut.

– Regeringen har sedan själv bestämt sig för att använda en tredjedel av internationella klimatinsatser och räkna in det i det nationella klimatmålet. I dessa internationella insatser ligger det projekt, där man räknar in utsläpp från mark och skog. Det överensstämmer inte med vad riksdagen har beslutat.

De här åtgärderna, att man till exempel köper trädplantering i ett annat land, är det klimatskadliga åtgärder?

– Det är jättebra åtgärder, och jag tycker absolut att Sverige ska vara med och bidra till att vi får en mer hållbar värld och minskar klimatutsläppen. Problemet är att den här regeringen har bestämt sig för att i det nationella klimatåtagandet räkna in internationella utsläppsminskningar, och då måste man också svara på hur det överensstämmer med att riksdagen också har beslutat att upptag från skog och mark inte ska räknas in i det nationella klimatmålet, säger Matilda Ernkrans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista