Estanislao Beltran, talesperson för en medborgarmilis i Michoacan i västra Mexiko. Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

Medborgarmiliser i Mexiko avväpnar sig

Ska istället ingå i militären eller polisen
1:33 min

Medborgarmiliser i Mexiko, som under de senaste veckorna har stridit mot både knarkkarteller och regeringsstyrkor i delstaten Michoacán, har nu slutit ett avtal med regeringen där de lovar att avväpna sig.

Efter veckor av förhandlingar mellan medborgarmilisen och regeringen har man till slut nått fram till ett avtal. De civila mexikaner i delstaten Michoacán - bönder, läkare, lärare - som självmant tagit upp vapen för att bekämpa knarkmaffian i området, går nu med på att avväpna sig.

De som vill får bli en del av de särskilda militära styrkor som finns på landsbygden, eller inkorporera sig i lokala polisstyrkor. Enligt de statliga representanterna som lett förhandlingarna kommer viss bakgrundskoll att göras. Det har kommit många rapporter om att medborgarmilisen - som själva kallar sig för självförsvarsgrupperna - delvis består av människor med kriminellt förflutet, och genom så kallade förtroendetester hoppas staten kunna förhindra att polisen blir ännu mer korrupt än vad den redan är.

Det var för snart ett år sedan som medborgargarden i Michoacán tog upp vapen för att bekämpa knarkkartellen Tempelriddarna, som kontrollerar narkotikahandeln i delstaten. Men när de så kallade självförsvarsgrupperna nyligen började avancera och ta över allt fler byar i området skickades federala polisen in för att försöka återupprätta ordningen.

De lyckades i går gripa en av Tempelriddarnas högsta ledare, som kallas för "El Tio", farbrorn.

– "El Tio" gömde sig i en garderob när vi hittade honom, meddelade regeringens säkerhetsminister, Monte Rubido vid en presskonferens.

Tempelriddarnas ledare hade vid gripandet vapen som bara militären ska ha tillgång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".