FN-mandat för våldsanvändning i CAR

1:23 min

FN:s säkerhetsråd antog på tisdagskvällen enhälligt en resolution, som ger utländska trupper mandat att agera aktivt i Centralafrikanska republiken och använda våld om så krävs. Säkerhetsrådet öppnade också för sanktioner mot de som är ansvariga för den blodiga konflikten.

Trupperna får använda alla nödvändiga medel för att skydda civila i Centralafrikanska republiken i striderna mellan kristna och muslimer, sägs det i FN-resolutionen. Den anger också att ledare för grupper, som är ansvariga för massaker och brott mot mänskliga rättigheter, får utsättas för sanktioner, men exakt vilka sägs inte.

Situationen i Centralafrikanska republiken kan liknas vid anarki. Åtminstone en miljon människor har flytt den senaste tiden och åtminstone tusen har dödats. Striderna står mellan den muslimska rebellgruppen Seleka och majoriteten, som är kristen.

Den muslimska rebellgruppen tog makten förra året i mars, men har drivits tillbaka och civila muslimer är nu extremt sårbara, enligt UN:s kommissarie för mänskliga rättigheter. Det sker dagliga mord och övergrepp och muslimska affärer och hem utsätts för plundring. Kristna milisgrupper attackerar.

Rädda för ett nytt Rwanda, då FN och omvärlden efteråt anklagades för att passivt ha följt ett folkmord, drevs nu FN-resolutionen igenom. Enligt FN:s sändebud fransmannen Gerard Araud behövs det åtminstone 10 000 soldater i en fredsbevarande styrka. Från Afrikanska Unionen finns redan flera tusen, men det räcker inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista