Detroits city som köps upp av investerare. Skyskrapor går för summor motsvarande topplägenheter på Manhattan. Foto: Kristian Åström/Sveriges Radio.

Centrala Detroit köps upp av investerare

0:57 min

I bilstaden Detroit, som gått i konkurs och där det finns upp till 70 000 övergivna hus, köper nu investerare upp delar av innerstaden.

– De unga vill inte bo i förorter utan inne i staden, trenden har vänt, säger Matt Cullen, vd för Rock Ventures, ett investmentbolag som ägs av miljardären Dan Gilbert.

Dan Gilbert har via olika bolag investerat över åtta miljarder kronor i Detroits citykärna, köpt skyskrapor och flyttat in sin verksamhet och 13 000 anställda. Den till delar öde citykärnan ska förvandlas till en levande miljö med uteserveringar, bostäder och cykelbanor.

Men oddsen är höga och många tvivlar på att Gilbert lyckas med en av de största privata omgörningarna av en stadskärna i amerikansk historia. George Galster är professor på Wayne state University i Detroit.

– Att vända Detroit är oerhört svårt, eftersom nedgången pågått i 60 år, säger George Galster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista