Obama försvarade övervakningen i sitt tal. Foto: Mark Wilson/TT.

Minimilöner i fokus i president Obamas tal

En rejäl höjning av minimilönen samt pensionsreformer och en påminnelse om hur viktigt det är med nya immigrationslagar - det är några av punkterna i USA:s president Barack Obamas tal till nationen.

Förväntningarna är höga inför det direktsända talet inför den samlade kongressen och Washingtons diplomatkår klockan tre natten till onsdagen svensk tid.

Enligt Reuters kommer Obama genom ett dekret (en så kallad exekutiv order) att höja minimilönen för korttidsanställda vid de federala myndigheterna från motsvarande 47 kronor i timmen till cirka 65 kronor i timmen. Åtgärden kan ses som ett försök att visa handlingskraft i en tid då kongressen är djupt polariserad och det är svårt att få igenom reformer.

Samtidigt planerar Obama att uppmana kongressen att anta ett lagförslag om motsvarande höjning av minimilönen för alla sektorer och branscher.

Republikanernas svarstal hålls av Cathy McMorris Rodgers, som representerar delstaten Washington i representanthuset.

"Jag är hedrad över att få tala till amerikaner i hela landet och dela med mig av vår republikanska vision för en bättre framtid", säger hon på sin hemsida.

Valet av talare kan vara strategiskt. Republikanerna arbetar på att nå ut till fler kvinnor och minoritetsväljare inför höstens mellanårsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista