Amnesty International vill göra prostitution lagligt

1:10 min

Amnestys internationella sekretariat i London vill avkriminalisera prostitution. Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, ROKS reagerar starkt.

– Det här är ett steg tillbaka så att det bara hoppar om det. Det finns ingen människa som har rätt att köpa sig tillgång till andras kroppar. Bara för att de betalar så får de göra vad de vill. Det är ingen charmig verksamhet, säger Angela Beausang, ordförande i ROKS.

I förslaget från Amnesty International i London står att avkriminalisering skulle ge de prostituerade ökad "hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet".

I Sverige är köp av sex kriminellt.

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty säger att Amnesty redan fått många reaktioner, de flesta negativa.

Nu ska svenska Amnestys enskilda medlemmar få diskutera saken innan ett beslut tas i höst. Då först kan svenska Amnesty ta ställning.

– Det här är en fråga som måste få ta den tid det tar. Förslaget finns där men det är bara ett förslag, säger Elisabeth Löfgren.

Angela Beausang, ordförande i ROKS, tror att förslaget från Amnesty i London kommer att möta kritik i flera länder.

– Det här är ju bara ett förslag. Inget som är taget än tack och  lov. Så att förhoppningsvis kan man påverka. Det tror jag i alla fall, säger Angela Beausang.