Demonstranter och kravallpolis i Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Amnesti avgörs i Ukrainas parlamentet

2:25 min

I Ukraina fortsätter parlamentet sin extrasession och ska i dag rösta om en amnesti för alla dem som gripits i samband med protesterna. Ett 50-tal personer sitter fängslade av protestaktivisterna och många gripna hävdar att de inte ens deltog i protesten.

– Jag bara åkte, men stoppades av polisen för att jag hade däck i bilen, säger en av flera män som i metallburar väntar på sin dom och intervjuas av ukrainska tv kanal 5.

– Jag har inte ens varit på Hrusjevskovogatan, men eftersom det fanns däck i bakluckan greps jag, berättar Mykola.

Ukrainska Radio Svoboda har en namnlista över dödade, försvunna och 50- talet gripna. De flesta av dem är bilförare som deltagit i bildemonstrationerna kallade Automajdan. De har kört i kolonn till presidentens och hans allierade politikers residens utanför Kiev. Där har de demonstrerat.

De har också kört och tutat genom Kiev. En av de lagar som drogs tillbaka i går i parlamentet förbjöd fler än fem bilar att köra i karavan.

En av de försvunna är Automajdans ledare, 35-årige Dmytro Bulatov, som inte hörts av sedan den 22 januari. En belöning på 100 000 dollar är utfäst.

Många gripna togs av polis på sjukhus efter att de hade skadats under sammandrabbningarna. Och många av automajdans förare har blivit svårt misshandlade av Berkut, särskilt i städer utanför Kiev.

Att de skyldiga ställs till svars för rättslösheten och misshandeln av obeväpnade demonstranter är ett av proteströrelsens främsta krav. Designern Mascha har funnits med sen starten i november:

– Det är förfärligt i två månader hur länge orkar folket stå i bitande kyla, säger hon. Men det är principer det handlar om. Presidenten bör avgå men framför allt måste vi få ett rättvisare system och att vi får en demokrati där folks röst hörs, säger hon.

    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista