USA:s president Barack Obama vill höja minimilönerna. Foto: Saul Loeb/TT.

Obama vill höja USA:s minimilöner

2:41 min

USA:s president Barack Obama har nu avslutat sitt årliga tal till nationen, State of The Union. Talet är viktigt eftersom det är där presidenten lägger fram sina visioner för det kommande året. I år ägnade Obama en stor del av talet åt vad han vill göra åt de växande inkomstklyftorna.

Obama är inte ensam om sin oro för de stora inkomstklyftorna i USA. En del ekonomer hävdar att skillnaderna är direkt skadliga för den amerikanska ekonomin, och miljontals amerikaner märker mycket konkret att de trots heltidsjobb inte har mat för dagen.

Trots upprepade försök från Obama att få kongressen att höja minimilönen har han inte fått de många republikanska ledamöterna med sig, och nu vill presidenten ta en genväg för att något ska hända.

I nattens tal sa Obama att han kommer att fatta ett ensidigt, så kallat exekutivt, beslut om att höja minimilönen från 47 till 65 kronor i timmen för alla federalt nyanställda.

Samtidigt uppmanade han än en gång kongressen att samarbeta om att allmänt höja minimilönen i USA.

Andra områden där Obama nu flaggat för att han ska använda den speciella makt presidentämbetet ger honom är miljö, utbildning och pensioner.

Även där har Obama misslyckats med att få kongressen med sig, särskilt det representanthus som domineras av republikaner, många av dem från den ärkekonservativa Tea Partyrörelsen.

Att ta genvägar utanför kongressen är något som alla amerikanska presidenter gjort från tid till annan.

Men det är ändå kontroversiellt, eftersom amerikanskt beslutsfattande bygger på ett tredelat styre mellan president och kongress och den högsta domstol, som kan riva upp beslut som anses strida mot konstitutionen.

De politiska mål Obama stakade ut i nattens State of the Union-tal – en händelse som inte längre följs av så många vanliga amerikaner, men som är politikens, gammelmedias och de sociala mediernas egen Super Bowl – de målen kommer nu att möta en flod av tolkningar, analyser, och inte minst republikanska reaktioner.

För Obama väntar ännu en dag på jobbet, med en nyvässad presidentpenna i vänsterhanden, och med en föresats att signera fler dekret för att driva igenom mer av sin politik under de knappt tre år han har kvar som USA:s president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista