Nordea ska spara åtta miljarder

1:08 min

Trots att Nordea höjer utdelningen till aktieägarna kraftigt ska banken göra omfattande besparingar. Nordeas rörelseresultat för fjolåret blev drygt 36 miljarder kronor, en marginell förbättring jämfört med 2012. Bankens vd Christian Clausen säger att det kommer bli färre anställda i banken framöver.

Resultat 2009-2013 samt *prognos för 2014 och 2015.

– Det är verkligheten i fortsättningen i ett program som levererat ganska bra. Vi har också blivit färre medarbetare, den resan kommer att fortsätta, säger Christian Clausen.

Hur förklarar du för personalen att ni delar ut 15 miljarder samtidigt som ni ska spara 8 miljarder?
– Det tror jag personalen förstår ganska bra. Saken är att vi måste bli mer effektiva. Alla de nya kraven som ställs på oss, kundernas nya beteende gör att vi måste göra banken mer effektiv.

Trots att Nordeas vinst för 2013 blev ungefär lika hög som 2012 höjs utdelningen till aktieägarna kraftigt. Tillsammans får de dela på drygt 15 miljarder kronor.

Utdelningen ska dessutom höjas ytterligare de kommande åren.

Men vinsten för 2013 når inte vinstkraven från ägarna. Vd Christian Clausen menar att tillväxten i ekonomin inte vill ta fart, och att det därför är nödvändigt att dubblera besparingarna i banken de kommande åren.

– Vi har mycket låg efterfrågan på lån i samhället. Särskilt näringslivet investerar inte mycket, så vi har låg aktivitet och vi anpassar oss till den låga aktiviteten, säger Christian Clausen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista