1 av 3
Ambulans, polis och räddningstjänst skickades ut efter att en skolbuss krockat. Foto: Jonas Partheen/Sveriges Radio.
2 av 3
Buss och minibuss i kollision vid Tidavad. Foto: Jonas Partheen/Sveriges Radio.
3 av 3
Snöiga vägar i Blekinge. Foto:Olof Petersson/Sveriges Radio.

Svår halka i södra Sverige

Snödrev, halka och dålig sikt skapar problem i trafiken på många håll i södra Sverige. Utanför Mariestad krockade en skolbuss med 30 barn ombord i morse. Mannen i den mötande bilen omkom.

Olyckan inträffade i närheten av Tidavad söder om Mariestad, rapporterar P4 Skaraborg. Föraren i minibussen klämdes fast och avled av sina skador.

– Till mig har det inte inkommit någon uppgift om att någon i skolbussen ska ha kommit till skada, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen, till Ekot.

Flera barn chockades och samtliga fördes till en samlingsplats och togs om hand där. Undervisningen ställdes in i dag.

Trafikverket varnar för svår halka med drivbildning och snörök i södra Götaland. Olyckorna har varit många.

I Blekinge stoppades trafiken på E 22 vid Norje i förmiddags sedan två lastbilar kört i diket. Snödrev och snörök rapporterades från platsen.

I Skåne har både E 6 och E 65 stundtals blockerats helt efter olyckor. Skolskjutsar i Trelleborg och Ystad har ställts in.

Avåkningar och kollisioner rapporteras också från Kalmar och så långt upp som i Östergötland.

Tågtrafiken mellan Hässleholm och Klippan är inställd till 16-tiden i eftermiddag. DSB:s tåg mellan Ystad och Köpenhamn börjar inte rulla förrän fredag morgon. Orsaken är spårväxelfel till följd av all snö.

Enligt Trafikverkets prognos var risken för snöhalka som störst i Skåne under morgonen, men under dagen väntas förhållandena bli allt värre i Blekinge och Kalmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista