Foto: TT

Förbrukningen av antibiotika minskar

2:13 min

Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att den största minskningen har skett i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Jönköping.

Förra året gick försäljningen av antibiotika på recept i öppenvården ner med åtta procent jämfört med året innan.

– Det är väldigt glädjande att alla landsting minskar, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare och ordförande i Strama-rådet, en expertgrupp till folkhälsomyndigheten som arbetar för att motverka antibiotikaresistens.

– Jag tycker att det är ett tecken på att det arbete som nu är inne på tredje året börjar få full effekt, det vill säga att vi når ut till alla läkare, sjuksköterskor och allmänhet med budskapet om klok antibiotikaanvändning, säger Mats Erntell.

Storstadsregionerna är de som stått och fortfarande står för den högsta andelen antibiotikaförbrukning. Ser man på statistik inom Stockholm, har områden med hög medelinkomst tillhört dem där det sålts mest antibiotika.

Nu kan mönstret vara på väg att förändras, då storstadsregionerna hör till dem som procentuellt minskat sin försäljning allra mest under 2013.

Ser man till minskningen i siffror, har alla landsting, även de som redan legat lågt, dragit ner sin förbrukning.

– När alla landsting minskar på det här sättet, tolkar jag det som att vi faktiskt har en stor överförskrivning i hela landet. I genomsnitt räknar vi med att ytterligare en fjärdedel av alla recept ska kunna tas bort, säger Mats Erntell.

Det nationella målet är 250 recept per tusen invånare och år. Det tror Mats Erntell kommer att vara möjligt om fem år. Att antibiotika skrivs ut i onödan, när det egentligen inte behövs eller gör nytta, leder till en ökad resistens hos bakterier.

I framtiden kan det leda till att antibiotika inte längre fungerar när det verkligen behövs, som vid livsfarliga infektioner, vid operationer eller för cancerpatienter med nedsatt immunförsvar. Med den kunskapen, sker alltså fortfarande en stor överförskrivning.

– Det har i grunden att göra med att vi tror att antibiotika är ofarliga och bara har gynnsamma effekter, säger. Vår riskvärdering med sidoeffekter och resistensutveckling har inte följt med verkligheten, säger Mats Erntell.

Nedgången av förbrukningen under 2013 är den största procentuella minskningen under hela 2000-talet. Det är gruppen barn och unga upp till 19 år som stått för den största minskningen. De förbrukar framför allt antibiotika mot luftvägsinfektioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista