Datainspektionen kritiserade tidigare Socialstyrelsen för inhämtningen av abortuppgifterna men den nya metoden ska vara patientsäker. Foto: Pontus Lundahl /TT

Abortuppgifter samlas in igen

Omöjligt att koppla till kvinnorna
1:25 min

Socialstyrelsen börjar föra statistik på kvinnor som gör abort igen. Med en ny metod kan myndigheten hämta in information utan att röja kvinnornas identitet. 

Efter ett uppehåll på nio månader återupptar Socialstyrelsen inhämtningen av uppgifter om aborter. Orsaken till att man slutade statistikinhämtningen var att det fanns en risk för att enskilda kvinnor kunde identifieras.

– Vi har sett över de här rutinerna och vi har gjort det i dialog med Datainspektionen. Nu lanserar vi en ny blankett och den blanketten har i stort sett samma typ av grundinformation, men vi har grupperat en del information så att det ska vara så gott som omöjligt att via den här informationen att kunna koppla tillbaka till de kvinnor som har genomgått de här aborterna, säger Anders Åberg, enhetschef på Socialstyrelsen.

Den abortstatistik som har samlats in från landets abortkliniker sedan 1975 stoppades under våren förra året efter att Datainspektionen riktade kritik mot Socialstyrelsen om att datainsamlingen bröt mot personuppgiftslagen.

Nu har metoden för insamlingen av data ändrats till att delas in i flera ålders- och tidsgrupper, från att tidigare vara mer exakt.
Anders Åberg beklagar att insamlingsstoppet varade längre tid än man önskat, eftersom data ligger till grund för mycket forskning, bland annat i hur oönskade graviditeter ska kunna förebyggas.

Man hoppas på att kunna inhämta en del förlorad information, säger man på Socialstyrelsen, som i övrigt är nöjd med den nya metoden man nu ska börja tillämpa.

– Ja det handlar hela tiden om att göra en avvägning mellan att få in så mycket information som möjligt och ändå se till att man skyddar integriteten för de som uppgifterna gäller. Så det här är det bästa vi kan åstadkomma med det rättsläge vi har idag, enligt Anders Åberg på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".