Foto: Andy Wong/TT.

Alzheimers sjukdom breder ut sig i Kina

2:01 min

I Kina har Alzheimers ökat kraftigt de senaste åren. Nio miljoner människor lider av sjukdomen. Samtidigt halkar vården efter det råder stor brist på specialister i landet.

På fredag infaller det kinesiska nyåret. I dagarna innan dess pågår världens största årliga migration.

Hundratals miljoner kineser reser hem för att fira nyåret med sina familjer. Nyåret är för många kineser den enda gången på hela året som de kan åka hem.

För många av de hemvändande väntar en otrevlig överraskning. Efter att inte ha träffat sina föräldrar på ett helt år är det många som kommer hem och inte bli igenkända av sina föräldrar. Alzheimers och demens är anledningen till det.

För fyra år sedan bedömdes det att det fanns 5,7 miljoner alzheimerspatienter i Kina. Det var 53 procent fler än ett decennium tidigare. Och nu  bedöms det finnas hela nio miljoner personer i Kina som drabbats av Alzheimers. Det är fler än något annat land i världen.

Det finns flera anledningar till den här kraftiga ökningen. Förbättrade levnadsförhållanden är paradoxalt nog en av dem. Sedan 1990 har den förväntade medellivslängden ökat med sju år i Kina, från 69 till 76 år. Samtidigt har medelåldern i Kina höjts i och med ettbarnspolitiken. Det finns fler äldre personer nu än tidigare, helt enkelt.

Men det är inte hela förklaringen. Miljöförstöring, förorenat vatten, smog, och livsstilsjukdomar såsom typ-2 diabetes är andra anledningar till ökningen.

Samtidigt har sjukvården inte alls hängt med i utvecklingen. Det finns bara 300 läkare i hela Kina som är specialiserade på demens och Alzheimers. 300 läkare på en befolkning större än 1,3 miljarder.

Många röster har höjts i Kina och krävt att landets åldringsvård förbättras ordentligt. De kraven kommer säkerligen att bli än högljuddare efter det kinesiska nyåret när än fler kineser kommit hem och träffat en förälder som inte längre är sig själv.

Även Kina har en kraftig ekonomisk tillväxt kommer det ta lång tid att bygga ut sjukvårdsystemen. Samtidigt förväntas antalet personer med Alzheimers att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista