Angela Merkel varnade också för att eurokrisen fortfarande inte är löst. Foto: Michael Sohn /TT

Merkel kritiserar USA igen

"Förtroendet mellan bundsförvanter förstörs"
1:57 min

Angela Merkel kritiserade i dag återigen USA för sitt agerande i NSA-skandalen. 

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel höll sin första stora regeringsförklaring efter den nya regeringens tillträde i dag. Där varnade hon också för att eurokrisen fortfarande inte är löst.

– Även om den sedan ett tag tillbaka inte står för de största rubrikerna längre, så är den europeiska skuldkrisen inte löst, sa Angela Merkel inför den tyska Förbundsdagen i dag. Hon krävde därför fortsatta reformer av eurozonens bestämmelser och förändringar av EU-fördragen. Så att, vad hon kallar för eurons medfödda fel, rättas till.

Uttalandet är att tolka som att Merkel och den tyska regeringen kommer att trycka på för reformer av Eurozonen den närmaste tiden.

Som den första tyska Förbundskanslern någonsin i Förbundsdagen höll Merkel sitt tal sittande, på grund av en skada efter en längdskidolycka.

Hon riktade också återigen skarp kritik mot USA efter NSA-skandalen.
Efter avslöjandet om att NSA bland annat avlyssnat Merkels mobiltelefon.
Hon sa, i tydlig riktning mot USA att när man låter ändamålen helga medlen, förstörs förtroendet mellan bundsförvanter.

– Det leder i sin tur till minskad säkerhet, sa Merkel.

I mars besöker hon USA:s president Barack Obama och frågan om NSA blir ett huvudtema på mötet. Merkel sa att Tyskland och USA står långt ifrån varandra i den här frågan. Men hon betonade också vikten av ett bra samarbete mellan USA och Tyskland även i framtiden.

Regeringsförklaringen innehöll bland annat också de utlovade förändringarna för de tyska pensionsreglerna. Bland annat sänks pensionsåldern för vissa grupper till 63 år. Det har lett till viss kritik från flera håll i Europa eftersom Tyskland krävt att andra länder höjer sina pensionsåldrar.

Även löftet om att snabba på och förbättra arbetet med den tyska energiomställningen, den så kallade Energiewende, var en viktig del av Merkels tal. Energiomställningen anses vara en av den nya regeringens stora ödesfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".