1 av 3
Foto: Jan Andersson / Sveriges Radio.
2 av 3
Efter att två lastbilar kanat av vägen vid Ysane i Blekinge på förmiddagen fick E 22 stängas under en timme. Foto: Olof Petersson/Sveriges Radio
3 av 3
Snöröjaren Dick Johansson. Foto: Jan Andersson / Sveriges Radio.

Fortsatt snöoväder väntas i söder

1:41 min

Under dagen har snöovädret i Sveriges södra delar orsakat störningar och olyckor i trafiken, men även problem för viktiga samhällsfunktioner. Mer snö väntas i stora delar av Sverige under morgondagen, och framför allt får södra Götaland en ny portion snöoväder.

– Det är ett snöfallsområde som letat sig in i de södra delarna, det är inte jättestora mängder, men i kombination med friska sydostliga vindar är det risk för snödrev, vilket kan skapa problem i framför allt trafiken, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Trafikverket gick i dag ut och varnade för svår halka med drivbildning och snörök i södra Götaland, och avåkningarna och olyckorna har varit många i bland annat Blekinge och Skåne, där också flera tåg ställts in eller försenats. I Tomelilla har man under dagen varit tvungen att evakuera äldre som bor otillgängligt, eftersom det är svårt att komma fram på vägarna.

I Mariestad omkom en man när en bil och en skolbuss med 30 barn ombord krockade under morgonen.

Snöfallsområdet rör sig nu norrut över Svealand och har under morgondagen spridit sig upp över mellersta Norrland, men där väntas det inte lika starka vindar som i de södra delarna av landet.

– Däremot blir det en ny portion i de södra delarna av Götaland i morgon, med samma vindstyrka, säger Lisa Frost.

De friska sydostvindarna beror på att Sverige ligger inklämt mellan ett lågtryck kring Brittiska öarna och ett mäktigt högtryck över västra Ryssland. Värst blir det under morgondagen, liksom i dag, vid kusterna i hela Götaland. Även Norrlandskusten får blåsigt under morgondagen, men där rör det sig om måttliga vindar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista