Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.

Facket upprörs av Nordeas besparingar

1:39 min

Finansförbundet som organiserar bankanställda upprörs över Nordeas besked om kraftiga besparingar trots en vinst på 8,8 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2013.

Resultat 2009-2013 samt *prognos för 2014 och 2015.

Nordea höjer också sin utdelning till aktieägarna kraftigt. Samtidigt ska bolaget göra besparingar på åtta miljarder kronor och minska antalet anställda. Det upprör Ulrika Boëthius som är förbundsordförande på Finansförbundet.

– Det är väldigt svårt för anställda och kunder att förstå den här summan när man samtidigt ser de vinster som redovisas. Det är en ganska stor skillnad där i mellan och det är svårt att få ihop det, säger hon.

Nordeas vd Christian Clausen menar att det är en minskad efterfrågan på lån som ligger bakom besparingarna och han tror att de anställda har förståelse för neddragningarna. Men det håller inte Ulrika Boëthius med om.

– Nej, jag tror att det är svårt för en anställd att se nödvändigheten av stora program för neddragningar av kostnader. Jag tror man skulle uppskatta att man jobbade i ett annat tempo med att se över sina kostnader i stället för att ha stora besparingsprogram som skapar väldigt stor oro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista