Enligt millenniemålen skulle alla barn ha en grundskola att gå till senast nästa år. Om nuvarande takt håller i sig kommer det inte att infrias förrän år 2086. Foto: Rafiq Maqboo/TT

Läskunnigheten fortsatt låg hos unga

Unga flickor värst drabbade
1:24 min

Problemet med analfabetism i världen är större i dag än vad man tidigare har trott. Det skriver Unesco, FN:s organ för utbildning, i en rapport i dag. 

Det kommer att dröja mer än 70 år innan alla barn i världen får gå i skola, det skriver författarna till FN-rapporten, som kommer årligen, och de säger själva att resultatet är chockerande och sämre än väntat.

De har bland annat kommit fram till att i fattiga länder så kan en av fyra unga under 24 år överhuvudtaget inte läsa en mening. I länderna söder om Sahara är siffran 40 procent och värst drabbade är unga flickor.

Rapporten följer upp FN:s milleniemål som bland annat handlade om att utbildningen för barn och unga ska förbättras. Läget har blivit något bättre men det går mycket långsammare än vad som var tänkt. Enligt millenniemålen skulle till exempel alla barn ha en grundskola att gå till senast nästa år. Om nuvarande takt håller i sig kommer det inte att infrias förrän 2086.

250 miljoner barn världen över har en mycket bristfällig skolundervisning.
60 miljoner går inte i någon skola över huvud taget. Ett skäl, sägs det i rapporten, är att det internationella bistånd som går till utbildning har minskat på senare år.

Det finns förstås väldigt stora skillnader mellan länderna, Indien, Vietnam och Tanzania har visat på stora framsteg, medan läget i västra Afrika är dåligt, till exempel i Nigeria. Enligt Unesco är en satsning på lärare det bästa sättet att minska analfabetismen och höja utbildningsnivån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".