Information om risk med antibiotika tycks ha gett resultat

2:04 min

Förbrukningen av antibiotika minskar i Sverige visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten. På läkarmottagningen Familjeläkarna i Husby i Stockholm satsar man på att informera patienterna, och där har man fått ner sin antibiotikaförskrivning.

– Sedan länge försöker vi att i vår verksamhet, jag själv och våra kollegor, inte använda antibiotika i onödan. Och det har haft effekt, säger Ali Hashemi som är distriktsläkare där.

På läkarmottagningen i Husby är det många patienter med erfarenhet av vård i andra länder där antibiotikaförskrivning sker i större omfattning, som från början vill ha antibiotika. Men när man förklarar att det inte hjälper mot virusinfektioner, och upplyser om antibiotikans baksidor, förstår de, säger Ali Hashemi.

– När man informerar patienterna accepterar de, men det tar tid.

Och det är just informationen till både hälso- och sjukvårdspersonal och allmänheten som har gjort att antibiotikaförbrukningen gått ner. Det säger Mats Erntell, smittskyddsläkare och ordförande i Strama-rådet, en expertgrupp till folkhälsomyndigheten som arbetar för att motverka antiobiotikaresistens.

– Jag tycker att detta är ett tecken på att det arbete som nu är inne på tredje året börjar få full effekt, det vill säga att vi når ut till alla läkare, sjuksköterskor och allmänhet med budskapet om klok antibiotikaanvändning.

Att antibiotika skrivs ut i onödan, när det egentligen inte behövs, leder till en ökad resistens hos bakterier. I framtiden kan det leda till att antibiotika inte längre fungerar när det verkligen behövs, som vid livsfarliga infektioner, vid operationer eller för cancerpatienter med nedsatt immunförsvar. Med den kunskapen, sker ändå fortfarande en stor överförskrivning.

Men på Familjeläkarna i Husby, förskrivs inget antibiotika slentrianmässigt, berättar läkaren Ali Hashemi.

– När vi ska skriva ut antibiotika skickar vi patienten till laboratoriet efter att vi undersökt patienten för att visa prover som hjälper till att bedöma om patienter behöver antiobiotika eller inte.

Så ni skriver aldrig ut antibiotika innan du har några labbsvar?

– Nej.

Barn och unga står för merparten av minskningen

Försäljningen av antibiotika på recept i öppenvården minskade med åtta procent förra året jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Nedgången av förbrukningen under 2013 är den största procentuella minskningen under hela 2000-talet. Det är gruppen barn och unga upp till 19 år som stått för den största minskningen. De förbrukar framför allt antibiotika mot luftvägsinfektioner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista