Bouthaina Shaaban är talesperson för den syriska regimen. Foto: Fabrica Coffrini/TT.
Syrien

Små framsteg i Syriensamtalen

1:21 min

Både den syriska regimen och oppositionen beskriver vissa framsteg i fredssamtalen. Men de är långt ifrån överens om lösningen.

De två parterna verkar för första gången vara överens om att använda samma dokument som bas för samtalen. Det handlar om den så kallade Geneve 1-kommunikén som bland annat talar om en övergångsregering.

Men medan oppositionssidan beskriver det som det första positiva steget mot att börja diskutera en övergångslösning, vill regeringssidan att samtalen först ska handla om terrorism.

– De verkar bara vilja diskutera frågan om en regering, men de första delarna av Geneve 1-kommunikén handlar om att stoppa våldet som nu lett till terrorism i vårt land, sa Bouthaina Shaaban, talesperson för regimsidan till al-Jazeera.

Den syriska regeringssidan beskriver rebellerna som terrorister. Oppositionen säger att alla överenskommelser måste leda till att president Bashar al-Assad på sikt lämnar makten.

Med så olika utgångspunkter är frågan vad dagens framsteg egentligen är värda. Samtalen i Geneve har gått trögt med små, långsamma steg.

FN-medlaren och veteranen Lakhdar Brahimi, som leder diskussionerna, har flera gånger påpekat att det inte är en enkel process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista