Foto: Henrik Sundgård / TT.

Ännu en storbrand i Norge

1:17 min

Norge har i dag drabbats av ytterligare en storbrand på västkusten. Omkring 200 personer har evakuerats på ön Frøya, väster om Trondheim på grund av branden som sprids på grund av hård vind.

Situationen är allvarlig säger brandchefen och insatsledaren Andreas Kvingedal till NRK. Under kvällen har man dock lyckats hindra branden från att nå bebyggelsen på norra delen av ön.

Under dagen evakuerades en förskola, ett äldreboende och de boende.

Under kvällen utökades antalet evakuerade eftersom situationen är oöverskådlig och bedöms som allvarlig på grund av den hårda vinden.

Evakueringen har hittills främst skett på grund av den kraftiga rökutvecklingen och det har gjort att de evakuerade har kunnat packa med sig det viktigaste, folkdräkterna, fotografierna och datorernas hårddiskar, som en av dem säger till NRK.

Området har varit utan nederbörd i nästan en månad och det är knastertorrt i marken, vilket gör att elden sprider sig snabbt.

På tv-bilder från området ser man hur elden lyser som ett orange band över de ljungklädda klipporna ut mot havet och hur några av de 150 personerna i släckningsarbetet försöker hålla den i schack med sopkvastar.

De fem helikoptrar som också har använts i släckningsarbetet under dagen kan inte längre användas på grund av mörkret.

Branden i Flatanger startade enligt polisen på grund av en kraftledning som ramlat ned på marken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista