Foto: Sergei Grits/TT.

Ryssland håller inne stöd till Ukraina

1:25 min

Ryssland kommer att vänta tills det finns en ny regering i Ukraina innan resten av det utlovade stödpaketet på 15 miljarder dollar betalas ut. I Kiev har en tillförordnad premiärminister tillsatts. 

Ett av departementen som ockuperades har lämnats av aktivisterna.

– Det förekom skottlossning, jag vet inte vem som sköt, men vår organisation Spilna Sprava har inga vapen, sa Oleksander från Spilna Sprava när han och de andra som i fem dagar ockuperat jordbruksdepartementet i centrum av Kiev lämnade det efter en kortare strid.

Det var medlemmar av Svoboda som skulle se till att departementet lämnades, men deras grupp säger att de inte heller sköt utan att det måste ha handlat om provokatörer.

– Parlamentet ska rösta om amnesti och ett krav är att de ockuperade byggnaderna lämnas tillbaka, sa Eduard Leonov efter den korta sammandrabbningen, som också han skyller på provokatörer.

Pressen på den ukrainska regeringen ökade i och med det ryska beskedet att avvakta och se vilken regering Ukraina får innan resterande stödpaket om totalt 15 miljarder dollar betalas ut.

Sergei Arbuzov som tillfälligt leder ministären sa i dag att det viktigaste är att skydda den ukrainska ekonomin från att sjunka djupare på grund av krisen. Fortfarande har parlamentet inte röstat om amnestin.

Inne i Ukrainas hus svor unga aktivister trohet till den ukrainska saken ledda av två kosackledare. Men ute på gatorna är det lugnt. Så lugnt att en provisorisk fotbollsplan byggdes och matchen pågick i timmar trots isgata och minus 15 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista