Man stannar och pratar med en tiggare i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Rumänien erbjuder hjälp för att minska tiggeri

1:39 min

Den rumänska regeringen erbjuder Sverige polisiär hjälp och en dialog efter att enskilda rumänska medborgare medfört en del problem i Sverige. Det handlar dels om en grupp tiggare och en mindre grupp kriminella, främst ficktjuvar.

Erbjudandet om en bilateral dialog är intressant säger man på Socialdepartementet där Rumäniens fråga just nu bereds, säger Maria Boustedt Hedvall, ämnessakkunnig i hemlöshetsfrågor på Socialdepartementet.

– Det handlar om ett erbjudande från rumänska regeringen om att samarbeta med Sverige för att lösa eller i alla fall minska tiggeriproblemet och då handlar det om att man har erbjudit att eventuellt bidraga med utstationerade rumänska poliser i framförallt Stockholm.

Rumänska regeringen erbjudande om polisärt samarbete har skett genom att Stockholmspolisen besöktes av två rumänska poliser under sex dagar i slutet på december. Mötet ledde till en ökad kunskap om hur kriminella agerar, och hur den svenska polisen kan arbeta förebyggande.

Men det finns i dagsläget inga planer på att nationerna ska ha gemensamma operativa aktioner i Sverige, säger Peter Enell Kriminalinspektör på Citypolisen i Stockholm, som vill understryka att alla rumäner inte är kriminella.

– Tiggare är tiggare och tjuvar är tjuvar. Så man ska inte misstänkliggöra de som sitter passivt och tigger för att begå brott.

Polisen antar att ficktjuveriet kan komma att öka inte minst för att straffsatserna är låga i Sverige i jämförelse med Rumänien.

Erbjudandet om en dialog är en fråga som man nu bereder på Socialdepartementet, och det kan komma att bli fler departement som tar ställning i den frågan, säger Maria Boustedt Hedvall, på Socialdepartementet.

– Det är en mängd olika intressenter, det är flera departement och det är flera ministrar som möjligen kan vara intresserade av den här frågan så det är något vi får ta vartefter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista