Antioxidanter finns i många kosttillskott. Foto: Bebeto Mathews/TT

Antioxidanter kan vara förödande för lungcancer-patienter

1:06 min

I en studie på möss med lungcancer fick mössen som matades med antioxidanter tre gånger fler och större tumörer och dog tidigare än mössen i kontrollgruppen.

FinnsMartin Bergö är professor i molekylär medicin vid Sahlgrenska Akademin och ligger bakom studien.

– Har man redan en tumör så kan antioxidanterna vara farliga, säger Martin Bergö.

I studien har man tittat på möss som är sjuka i lungcancer, inte friska individer.

Antioxidanter finns i många kosttillskott och marknadsförs ibland som att det kan hjälpa mot cancer. Men mössen som matades med antioxidanter fick många fler och större tumörer och dog också tidigare jämfört med kontrollgruppen.

I studien fick de mer antioxidanter än vad som är ett normalt intag.

– Vad vår studie visar är alltså det här med extra antioxidanter. Både möss och människor har antioxidanter i kosten men vad vi har gjort är att ge mössen extra antioxidanter. Motsvarigheten skulle vara att man äter kosttillskott med höga mängder antioxidanter, säger Martin Bergö.

Med de nya forskningsrönen måste man nu gå vidare och det här är viktigt, förklarar Martin Bergö.

– Det finns läkare runt om i världen som rekommenderar alternativ medicin, att man tar antioxidanter för att skydda sig mot cancer, även efter att man har fått en diagnos, det bör verkligen ses över, säger Martin Bergö.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista