Ben Bernanke, chef för den amerikanska centralbanken Fed. Foto: Susan Walsh/TT.

Fed drar ned på stödköp

1:11 min

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve fotsätter att trappa ner på stödköpen av obligationer. Beskedet kom efter Feds tvådagarsmöte och var väntat.

– Alla som följer Fed väntade sig just precis det här beskedet, sa ekonomiprofessorn Alan Blinder från Princeton till PBS.

Från att länge ha stödköpt för 85 miljarder dollar per månad, sänkte Fed stödet till 75 vid förra mötet. Nu anser centralbanken att marknaden är mogen för en sänkning till 65 miljarder dollar.

Fed skriver att den amerikanska ekonomin fortsatt går åt rätt håll, även om den kraftiga decemberdippen när det gäller jobben förstås tagits med i bedömningen. 

Fed valde alltså att ändå fortsätta den tidigare presenterade planen att minska stödköpen med tio miljarder för varje månad som går. Enligt en del analytiker här inte minst för att ett tidigt avsteg från den planen skulle skapat onödigt stor oro.

På Ben Bernankes sista möte som Fed-chef fattades samma räntebeslut som de senaste fem åren. Styrräntan stannar fortsatt på 0 till 0,25 procent.

Nästa möte tas nya beslut och då är det Janet Yellen som håller i ordförandeklubban.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista